Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
- 1 szklanka mąki kokosowej
- pół szklanki mąki migdałowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki agawy
- 6 łyżek oleju
- 100 g masła kokosowego
Siemie lniane zalałam wrzątkiem i wymieszałam, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, sodę, agawę, olej i siemie lniane. Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam ciasto, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka w różnych kształtach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C. Papier do pieczenia wysmarowałam masłem kokosowym. Ciasteczka przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika.
coś zdecydowanie dla mnie :) ostatnio również staram się kombinować z przepisami bez mąki pszennej i bez cukru
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) my jeszcze unikamy jajek i mleka. Zapraszam do skorzystania z reszty przepisów, nie zawierają ani mąki, ani cukru:)
Usuń