Zdrowie i szczęście

sobota, 7 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe z kremem jaglano - kokosowym, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez cukru

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:
  • 5 marchewek
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki jagód goji
  • agawa
Składniki na krem:
  • mleko kokosowe BIO (gęsta część)
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • agawa
  • orzechy włoskie do dekoracji
Ciasto: Marchewkę obrałam i starłam na dużych oczkach. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem.
Marchewkę wymieszałam z rodzynkami i jagodami goji.
Do miski wsypałam mąkę, płatki, proszek do pieczenia, następnie dodałam mleko, olej i agawę. Składniki wymieszałam za pomocą miksera.
Dodałam odpowiednio przygotowaną marchewkę i ponownie wymieszałam składniki ale już za pomocą łyżki. Ciasto przełożyłam do silikonowej tortownicy.
Tortownicę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika, temp 180º C, na 50 minut.
(Gdy ciasto jest zbyt gęste, należy dolać oleju lub mleka; jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki)

Krem: W międzyczasie przygotowałam krem. Kaszę jaglaną wypłukałam zimną wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki.

Kiedy ciasto wystygło, dodałam krem, udekorowałam orzechami i ponownie wstawiłam do lodówki.










6 komentarzy:

  1. Świetny przepis :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) pozdrawiam i na pewno skorzystam z zaproszenia;):)

      Usuń
  2. musi byz przepyszne. sam pomysł genialny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) faktycznie, ciasto jest przepyszne :)

      Usuń
  3. Witam,
    czym mozna zastapić makę ryżową i mleko ryżowe ?
    Pozdrawiam.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, myślę że spokojnie możesz użyć mąki jaglanej, mąki kasztanowej, mąki z ciecierzycy, mąki gryczanej. Najlepiej będzie zrobić mix mąk. A mleko ryżowe można zastąpić mlekiem sojowym albo mlekiem kokosowym. pozdrawiam

      Usuń