Zdrowie i szczęście

wtorek, 9 lipca 2013

Zapiekana soczewica z cukinią

Zapiekana soczewica z cukinią

Składniki:
  • 4 małe cukinie
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • oliwa
Soczewicę ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Czosnek i cebulę pokroiłam w paski, podsmażyłam na patelni z dodatkiem oliwy. Cukinię obrałam i pokroiłam w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam pomidory z puszki, przyprawy oraz zioła. Całość wymieszałam i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 1 godzinkę, temp. 180°C.


2 komentarze:

  1. Zapiekanka bardzo smaczna, dodałam jeszcze ugotowaną na parze pierś z indyka....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie bardzo ze smakowala:) kolejnym razem wyprobuje z indykiem:)

    OdpowiedzUsuń