Zdrowie i szczęście

środa, 25 stycznia 2017

Sok owocowy. Marchew, burak, jabłko.

Burak ma wiele właściwości odżywczych, a także leczniczych. Buraki zawierają barwniki-anocyjany, które również występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność. Buraki są zródłem kwasu foliowego, witaminy C oraz witaminy B1. Zawierają dużo pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, wapń, potas, sód, mangan, miedz, fluor, chlor, cynk, lit, bor, molibden, kobalt, a także rzadko spotykane w warzywach cez i rubid.

Marchew zawiera dużo beta karotenu, czyli prowitaminę witaminy A,  witaminy B1, B2, PP, KK, wapń, miedz, fosfor, jod. Marchew korzystnie wpływa na wzrok,wzmacnia system odpornościowy, odmładza i regeneruje skórę, spowalnia procesy starzenia skóry, a także pomaga w walce z rakiem.

Jabłko zawiera dużo witaminę C, E, K, B1,B2, PP, B6, B12, kwas foliowy, beta karoten, błonnik pokarmowy, kwercetynę, antyoksydanty i minerały. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływająna naszą skórę, poprawiają jej koloryt, a także na włosy i paznokcie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia Alzheimera. Poprawiają pracę układu odpornościowego.







 

0 komentarze:

Publikowanie komentarza