Tort
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej (zawiera gluten)
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki agawy
- 3/4 szklanki mleka ryżowego
Składniki na krem:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 2 łyżki agawy
Składniki na czekoladę:
- 10 daktyli
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 3 łyżki kakao
Dżem truskawkowy
Barwnik BIO
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Drugą część upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180°C.
Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Drugą część upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180°C.
Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki. (odłożyłam część kremu do udekorowania tortu)
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Na pierwszą część ciasta wyłożyłam schłodzony krem oraz dżem truskawkowy. Następnie drugą część ciasta i czekoladę.
Część kremu zmieszałam z barwnikiem i udekorowałam tort.
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Na pierwszą część ciasta wyłożyłam schłodzony krem oraz dżem truskawkowy. Następnie drugą część ciasta i czekoladę.
Część kremu zmieszałam z barwnikiem i udekorowałam tort.
0 komentarze:
Prześlij komentarz