Zdrowie i szczęście

środa, 16 listopada 2016

Tort urodzinowy bez mąki pszennej i bez laktozy

Tort
Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (zawiera gluten)
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju 
  • 4 łyżki agawy
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
Składniki na krem:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki agawy
Składniki na czekoladę:
  • 10 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 3 łyżki kakao
Dżem truskawkowy
Barwnik BIO

Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Drugą część upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180°C.

Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki. (odłożyłam część kremu do udekorowania tortu)

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.

Na pierwszą część ciasta wyłożyłam schłodzony krem oraz dżem truskawkowy. Następnie drugą część ciasta i czekoladę.


Część kremu zmieszałam z barwnikiem i udekorowałam tort.





0 komentarze:

Publikowanie komentarza