Zdrowie i szczęście

wtorek, 5 kwietnia 2016

Makowiec bez spodu, wegański, bezglutenowy

Makowiec

Składniki:
  • 700 g maku
  • rodzynki/żurawina
  • 1 pomarańcza
  • agawa/cukier kokosowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
Składniki na polewę:
  • 15 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo płatki kokosowe 

Mak gotowałam pod przykryciem, ok 20 min., należy pamiętać aby często mieszać.
Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem. Pomarańczę obrałam i pokroiłam na małe kawałki.
Mak dwukrotnie zmieliłam w maszynce. 
Do zmielonego maku dodałam rodzynki, żurawinę, pomarańczę, agawę, cukier kokosowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. 
Gotową masę makową przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp 180°C.

Polewa:
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, a następnie zblendowałam na pyszną czekoladę :)

Upieczone ciasto polałam polewą i ozdobiłam płatkami kokosowymi.

Ps. Warto dokładnie obrać pomarańczę ze wszystkich skórek, niekoniecznie dobrze wyglądają w czarnym maku ;)






0 komentarze:

Prześlij komentarz