Kasza to wspaniałe zródło białka, witaminy B1, B2, P i PP, a także soli mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, nikiel, kobalt, miedz, jod oraz bor.
Kasza gryczana z burakami
Składniki:
Burak natomiast jest zródłem kwasu foliowego, witaminy C oraz witaminy B1. Buraki zawierają dużo pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, wapń, potas, sód, mangan, miedz, fluor, chlor, cynk, lit, bor, molibden, kobalt, a także rzadko spotykane w warzywach cez i rubid.
Na zdrowie :)
Na zdrowie :)
Kasza gryczana z burakami
Składniki:
- buraki
- kasza gryczana
- cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- sól
Buraki obrałam, pokroiłam, polałam delikatnie oliwą z oliwek i octem jabłkowym. Odpowiednio przygotowane buraki wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180°C.
W międzyczasie ugotowałam kaszę gryczaną w lekko posolonej wodzie.
Cebulę pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie.
Do ugotowanej kaszy dodałam cebulę i buraki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz