Zdrowie i szczęście

sobota, 19 marca 2016

Czekoladowe ciasto :) bez laktozy i bez mąki pszennej

Czekoladowe ciasto

Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 3 łyżki kakao
  • miód/agawa
  • czekolada gorzka/posypka (opcjonalnie)
Wszystkie składniki suche: mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszałam ze składnikami mokrymi: banan, jajko, olej, mleko, miód, agawa. Masę przełożyłam do formy silikonowej i wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 °C.
W międzyczasie rozpuściłam gorzką czekoladę, by wysmarować nią przepyszne ciasto :) dodatkowo posypałam kolorowymi cukiereczkami.

ps. Ciasto po upieczeniu nie jest suche, ma raczej konsystencję wilgotną. 



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Celowo nie podaję ilości miodu czy agawy bo to kwestia względna. Ja zawsze próbuję czy ciasto jest słodkie w trakcie robienia. Proszę pamiętać, że polewa czekoladowa jest również słodka

      Usuń