Czekoladowe ciasto
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 3 łyżki kakao
- miód/agawa
- czekolada gorzka/posypka (opcjonalnie)
Wszystkie składniki suche: mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszałam ze składnikami mokrymi: banan, jajko, olej, mleko, miód, agawa. Masę przełożyłam do formy silikonowej i wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 °C.
W międzyczasie rozpuściłam gorzką czekoladę, by wysmarować nią przepyszne ciasto :) dodatkowo posypałam kolorowymi cukiereczkami.
ps. Ciasto po upieczeniu nie jest suche, ma raczej konsystencję wilgotną.
ile tego miodu?
OdpowiedzUsuńCelowo nie podaję ilości miodu czy agawy bo to kwestia względna. Ja zawsze próbuję czy ciasto jest słodkie w trakcie robienia. Proszę pamiętać, że polewa czekoladowa jest również słodka
Usuń