Składniki na spód pizzy:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki mąki gryczanej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3/4 szklanki mleka ryżowego
- pół szklanki letniej wody
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- szczypta soli
Dodatki do pizzy: sos pomidorowy, czerwona cebula, suszone pomidory, oliwki, brokuły
Do miski wsypałam mąki, dodałam oliwę, ocet jabłkowy, rozmaryn, czosnek, sól i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka lub wody. Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki.
W międzyczasie przygotowałam dodatki i rozgrzałam piekarnik do 220ºC.
Ciasto przelałam do formy silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min.
Do miski wsypałam mąki, dodałam oliwę, ocet jabłkowy, rozmaryn, czosnek, sól i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka lub wody. Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki.
W międzyczasie przygotowałam dodatki i rozgrzałam piekarnik do 220ºC.
Ciasto przelałam do formy silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min.
ps. Ciasto niczym nie różniło się od ciasta zrobionego z drożdżami. Pizza NIGDY nie będzie taka chrupiąca jak z mąki pszennej czy orkiszowej. Gdybym miała lepsze piekarnik, użyłabym opcji górnego opiekania spodu zanim dodałabym dodatki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz