Zdrowie i szczęście

sobota, 13 lutego 2016

Pizza bezglutenowa. Wegańska, bez drożdży

Pizza bezglutenowa, bez drożdży

Składniki na spód pizzy:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • pół szklanki letniej wody
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • szczypta soli

Dodatki do pizzy: sos pomidorowy, czerwona cebula, suszone pomidory, oliwki, brokuły

Do miski wsypałam mąki, dodałam oliwę, ocet jabłkowy, rozmaryn, czosnek, sól i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka  lub wody. Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki.
W międzyczasie przygotowałam dodatki i rozgrzałam piekarnik do 220ºC.
Ciasto przelałam do formy silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min.

ps. Ciasto niczym nie różniło się od ciasta zrobionego z drożdżami. Pizza NIGDY nie będzie taka chrupiąca jak z mąki pszennej czy orkiszowej. Gdybym miała lepsze piekarnik, użyłabym opcji górnego opiekania spodu zanim dodałabym dodatki.







0 komentarze:

Publikowanie komentarza