Zdrowie i szczęście

niedziela, 3 stycznia 2016

Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu

Serniczek - Jagielniczek

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki ryżowej
  • 100 g oleju kokosowego BIO
  • agawa

Składniki na część jaglaną:

  • 1 opakowanie kaszy jaglanej 350-400 g
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • kawałek skórki z pomarańczy
  • rodzynki/śliwki/daktyle
  • agawa (można zastąpić cukrem)

Polewa:
  • 12 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżki oleju kokosowego

Kruche ciasto
Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast  zbyt mokre, należy dodać mąki.
W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni).

Część jaglana

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką.
Całą masę jaglaną przełożyłam  na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni.


Polewa
Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:)
Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki.

Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd...
Najlepiej smakuje następnego dnia:)




A oto wersja z polewą truskawkową i wiórkami kokosowymi









0 komentarze:

Publikowanie komentarza