Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 10 suszonych pomidorów
- pół szklanki nasion słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- oliwa z suszonych pomidorów
- olej lniany
- sól
- bazylia
- nasiona chia
- pół szklanki świeżej natki pietruszki
- 100 ml przegotowanej wody
Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min.
Słonecznik zalałam wrzątkiem, aby napęczniał. Czosnek obrałam i umyłam pietruszkę.
Do naczynia przełożyłam ciecierzycę, dodałam słonecznik, pietruszkę, czosnek, nasiona chia, oliwę z oliwek i suszonych pomidorów, olej lniany, przyprawy, zioła oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. I pasta gotowa, smaczna i zdrowa :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz