Zdrowie i szczęście

czwartek, 14 stycznia 2016

Niespodziewane dodatki w żywności

Ci, którzy znaja nasza sytuacje, wiedza ze u nas w domu mleka krowiego ani produktów mlecznych po prostu nie ma. Ściślej pisząc, synek ma alergie na bialko mleka krowiego, a do tego adrenaline... tak na wszelki wypadek, ktorej wolalabym NIGDY wiecej nie uzywac. 
Wczoraj przemiła Pani, która widujemy co tydzien chciala poczęstowac Antosia chipsami... oczywiscie smakowymi, te były akurat paprykowe. Podziekowaliśmy za chpisy tlumaczac, ze Antos ma alergie na mleko. Na co Pani baaaaardzo zdziwiona odpowiedziala, ze to sa tylko chipsy z ZIEMNIAKA.... no niby tak ale z caaaaala lista dodatkow w pakiecie....

Oto skład chipsów paprykowych jednej z najbardziej znanych firm:
  • ziemniaki
  • olej roślinny palmowy
  • olej roślinny słonecznikowy
  • preparat aromatyzujący o smaku papryki [bułka tarta pszenna, papryka w proszku, cukier, fruktoza
  • maślanka w proszku (z mleka)
  • cebula w proszku
  • wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe)
  • aromaty
  • aromaty dymu wędzarniczego
  • czosnek w proszku
  • barwnik (ekstrakt z papryki)
  • mączka drzewa świętojańskiego
  • regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)
  • sól
My chipsom mówimy NIE!!!!!

0 komentarze:

Publikowanie komentarza