Zdrowie i szczęście

sobota, 24 października 2015

Ciasto czekoladowe z czekoladą :) bez laktozy, bez mąki pszennej

Ciasto czekoladowe z czekoladą

tortownica o średnicy 21 cm

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (uwaga!zawiera gluten, można zastąpić ryżową)
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 2/3 szklanki mąki jaglanej
  • 150 g masła kokosowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • ksylitol/agawa
Polewa:
  • 12 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżki masła kokosowego
Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy
Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 45 min, temp. 180 °C. (wypiekamy do suchego patyczka)
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka.  

Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:)

Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na połowę i dodałam dżem. Na górę natomiast dodałam pyszną i zdrową czekoladę.






0 komentarze:

Prześlij komentarz