Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 21 września 2015

Grillowany łosoś z brukselka inaczej :) komosa ryżowa, nasiona chia. Bez glutenu

Grillowany łosoś z brukselką, komosą ryżową i pomidorami

Składniki - łosoś:
  • 500 g łososia
  • koperek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
Składniki  brukselka z komosą:
  • 500 g brukselki
  • 3/4 szklanki kaszy quinoa
  • 1 czerwona cebula
  • sos pomidorowy/pomidory w puszce
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
Łososia przyprawiłam tymiankiem, koperkiem, solą i rozmarynem. Odstawiłam do lodówki na ok 2 h. Po wyjęciu z lodówki łosoś trafił prosto na grilla na ok 10 min. 



Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Cebulę podsmażyłam na oliwie. Brukselki ugotowałam w wodzie.
Do rondelka z odrobiną oliwy dodałam kaszę, brukselki i cebulę. Następnie dodałam pomidory, nasiona, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu ok 8-10 minut.



0 komentarze:

Publikowanie komentarza