Zdrowie i szczęście

piątek, 18 września 2015

Ciasto ze śliwkami i jabłkami. Bez glutenu i bez mleka

W związku z wprowadzeniem jajek do diety naszego synka zaczęliśmy eksperymentować z jajkami w przepisach:):):):):) i dziś ciasto już z jajkami :)

Ciasto ze śliwkami i jabłkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia BIO
  • ksylitol (ja dałam 1 szklankę)
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 jajka (nowość w naszej diecie)
  • 6 śliwek
  • 1 jabłko
Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do formy silikonowej (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać mleka, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki ryżowej).
Na wierzchu ułożyłam owoce. Całość wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 ºC.
Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto się upiekło.
Uwaga!!!! czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika. Mój jest najprostszy z możliwych, bez funkcji termoobiegu, czy opiekania jednostronnego.





4 komentarze:

  1. Ojej, nie wyobrażam sobie życia bez jajek. Pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko było, ponad 4 lata, a teraz cieszymy się z możliwości wprowadzenia ich do diety:)

      Usuń