Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sałatka witaminowa. Sałatka z kaszą quinoa, rukolą, szpinakiem, kiełkami, nasionami chia, cykorią i kurczakiem

Sałatka witaminowa

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • kasza quinoa
  • kiełki rzodkiewki
  • cykoria
  • sałata, rukola, szpinak
  • pomidorki koktajlowe
  • nasiona chia
  • olej lniany
  • oliwa z oliwek
  • sól
Pierś z kurczaka pokroiłam i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie (kaszę należy przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z ich powierzchni gorzkich saponin). Pomidorki umyłam i pokroiłam na połówki. Cykorię pokroiłam na drobno (należy wyciąć głąb, aby pozbyć się goryczy). 
Na talerzach rozłożyłam mieszankę sałat, rukoli i szpinaku. Następnie dodałam kaszę, kiełki, cykorię i pomidorki. Dodałam odrobinę soli, nasiona chia i całość polałam olejem lnianym.




0 komentarze:

Publikowanie komentarza