Zdrowie i szczęście

niedziela, 10 maja 2015

Sałatka z pieczoną dynią, pomarańczą, żurawiną i orzechami nerkowca

Sałatka z pieczoną dynią, pomarańczą, żurawiną i orzechami nerkowca

Składniki:
  • mieszanka sałat/rukola
  • pół dyni
  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki orzechów nerkowca
  • oliwa z oliwek
  • agawa
  • sól
Pomarańczę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min,  temp. 180°C.

Sos:
Oliwę wymieszałam z agawą. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki agawy.

Do mieszanki sałat dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, żurawinę, pomarańczę i orzechy nerkowca. Całość polałam sosem.





1 komentarz: