Zdrowie i szczęście

wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik z nerkowców i kaszy jaglanej. Bez laktozy, bez glutenu, bez jajek

Sernik

Składniki na masę sernikową:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca
  • mleko kokosowe BIO (gęsta część)
  • agawa/ksylitol
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 laski wanilii
  • rodzynki/suszone jeżyny
Składniki na spód:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 0.5 szklanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła kokosowego BIO
  • 5 łyżek oleju
  • agawa
Składniki na czekoladę:
  • 10 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • mus truskawkowy
Orzechy nerkowca zalałam wodą i odstawiłam na noc, by napęczniały.

Kruchy spód:
Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku miejscach widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki.
Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, temp. 180°C.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki.

Masa sernikowa:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam pod bieżącą, gorącą wodą. Następnie wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać, aby się nie przypaliła.
Ugotowaną kaszę wystudziłam i zmieliłam na gładko za pomocą blendera. 
Orzechy nerkowce zmiksowałam również na gładko, za pomocą malaksera.
Do miski przełożyłam zmieloną kaszę jaglaną, orzechy nerkowca, dodałam gęstą część mleka kokosowego, mąkę ziemniaczaną, wanilię, masło kokosowe, ksylitol, agawę, rodzynki oraz suszone jeżyny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. 
Masę sernikową przełożyłam na wcześniej upieczony spód i wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp. 180°C.

Czekolada:

Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.

Na upieczony i schłodzony sernik wyłożyłam czekoladę oraz mus truskawkowy. 

Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki.







2 komentarze:

  1. każde ciasto na bazie nerkowców i kaszy jaglanej jest dla mnie wspaniałe, a to zapowiada się naprawdę nieźle!!

    OdpowiedzUsuń