Korzeń pietruszki zawiera:
- wapń
- fosfor
- kwas foliowy
- Wit B1
- Wit B2
- Wit B6
- Wit E
Natka pietruszki zawiera:
- Wit C
- Wit A
- Wit B1
- Wit B6
- beta karoten
- kwas foliowy
- Wit K
- magnez
- wapń
- fosfor
- żelazo
- mangan
- potas
- miedź
Pietruszka właściwości:
- ma działanie moczopędne, pomaga podczas obrzęków, likwiduje problemy z zatrzymanymi płynami w organizmie, jest doskonałym warzywem dla osób cierpiących na dolegliwości nerek, pęcherza moczowego, zapalenia prostaty oraz kamicy moczowej
- przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
- reguluje procesy trawienne, neutralizuje wzdęcia, reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach, przeciwdziała zapaleniom
- ma działanie rozkurczające, łagodzi bóle menstruacyjne, wywołuje spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie
- wpływa na zwiększenie odporności organizmu
- hamuje wydzielanie histaminy przy wzmożonych alergiach
- oczyszcza krew, pomaga w procesie leczenia wątroby
- zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust
- chroni płuca przed substancjami rakotwórczymi, rakotwórcze substancje wdychane do płuc z powietrzem są neutralizowane dzięki olejkom eterycznym pietruszki
0 komentarze:
Prześlij komentarz