Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami i pomarańczami

Kurczak nadziewany

Składniki:
  • 1 kurczak
  • 5 małych jabłek
  • 2  małe pomarańcze
  • 5-6 daktyli bez pestek
  • 5-6 śliwek suszonych
  • garstka rodzynek
  • oliwa z oliwek
  • sól

Kurczaka umyłam, osuszyłam i posypałam solą. Marchewkę i pomarańcze obrałam ze skórki. Jabłka pokroiłam w cienkie plasterki, a pomarańcze w małą kostkę. Daktyle i śliwki pokroiłam na drobne kawałki. Rodzynki sparzyłam wrzątkiem.
Do miski przełożyłam jabłka, pomarańcze, daktyle, śliwki i rodzynki. Dodałam 3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałam.
Część odpowiednio przygotowanych owoców włożyłam do kurczaka.
Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostałą część owoców wyłożyłam obok kurczaka, dodałam jeszcze 3 łyżki oliwy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 180ºC.
Kiedy kurczak się zarumienił, przełożyłam go na drugą stronę i polałam sosem, który się wydzielił podczas pieczenia. 
Kiedy jabłka były miękkie, wyjęłam owoce z naczynia żaroodpornego, aby się nie przypaliły. Kurczaka ponowni wstawiłam do piekarnika, aby się zarumienił z drugiej strony.

Tak oto przygotowany kurczak gościł u nas w towarzystwie ryżu oraz surówki - przepis tutaj surówka














0 komentarze:

Publikowanie komentarza