Składniki:
- 1 pęczek botwinki (6 małych buraczków+liście buraczka)
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Buraki, ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka z wodą. Następnie dodałam sól, ziele angielskie i liście laurowe. Liście buraczka dokładnie umyłam i poszatkowałam na drobno. Gdy warzywa były już miękkie, dodałam liście buraczka oraz oliwę. Zupkę gotowałam jeszcze ok 10 min i gotowe:)
Buraki to źródło witamin i minerałów. Buraki zawierają:
- Witaminy A, B i C
- Kwas foliowy
- Żelazo
- Potas
- Magnez
- Betainy
- Rubid
- Cez
- Wapn
- Kobalt
- Mangan
- Błonnik
- Witaminy A, B i C
- Kwas foliowy
- Żelazo
- Potas
- Magnez
- Betainy
- Rubid
- Cez
- Wapn
- Kobalt
- Mangan
- Błonnik
Buraki m. in.: oczyszczają organizm, mają silne działanie zasadotwórcze, wspomagają zdrowie psychiczne, są dobre na odchudzanie, pomagają w walce z wirusami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz