Zdrowie i szczęście

wtorek, 17 lutego 2015

Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, min:
  • zwiększa odporność organizmu
  • działa jako przeciwutleniacz
  • chroni organizm przed zmianami nowotworowymi
  • poprawia przyswajalność żelaza
  • wspomaga pracę układu krwionośnego i serca
  • przyspiesza gojenie się ran, złamań, sińców, zapobiega krwawieniu dziąseł
  • zmniejsza reakcje alergiczne
  • chroni przed miażdżycą
Naturalne źródła witaminy C:
  • dzika róża
  • czarna porzeczka
  • owoce cytrusowe
  • papryka
  • natka pietruszki
  • brukselka
  • brokuły

Najlepszą formą spożywania Wit. C jest naturalne źródło. Może nim być min:
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi u dorosłego człowieka 1 mg/kg masy ciała, natomiast u dzieci i niemowląt 2 mg/kg masy ciała. Zapotrzebowanie wzrasta u kobiet w ciąży, kobiet karmiących, a także u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną; 1,5 mg/kg masy ciała.

W przypadku mojego synka, który ma liczne alergie pokarmowe zaobserwowaliśmy ogromną poprawę pracy systemu odpornościowego od kiedy, codziennie podajemy mu Wit C. Czasami naturalna suplementacja jest utrudniona z powodu alergii na naturalne produkty, które zawierają Wit C lub też na preferencje smakowe u dzieci:) Dlatego też w takich przypadkach warto rozważyć suplementację.
Zdolność witaminy C do obniżania poziomu histaminy (zapalnej substancji chemicznej związanej z wieloma objawami alergicznymi) sprawia, że jest ona pomocna w zapobieganiu i leczeniu schorzeń alergicznych takich jak katar sienny, astma, wypryski, pokrzywka.





0 komentarze:

Prześlij komentarz