Zdrowie i szczęście

wtorek, 6 stycznia 2015

Kruche ciasto z kremem. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Kruche ciasto z kremem

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0.5 szklanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła kokosowego BIO
  • 5 łyżek oleju
  • agawa
Składniki na krem:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe (gęsta część)
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
Kruchy spód:
Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku miejscach widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki.
Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp. 180°C.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki.
(spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni).

Krem:

Kaszę jaglaną wypłukałam pod wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki.

Na kruchy spód wyłożyłam krem i wstawiłam do lodówki.





4 komentarze: