Zdrowie i szczęście

wtorek, 16 grudnia 2014

Tort urodzinowy bez glutenu, bez laktozy i bez jajek

Tort urodzinowy

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • pół szklanki oleju 
  • cukier kokosowy
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 3 łyżki kakao
Składniki na krem:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe (tylko gęsta część)
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki agawy
  • wiśnie (ja dałam z kompotu wiśniowego)
Składniki na czekoladę:
  • 10 daktyli
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • dżem do przełożenia
  • śmietana ryżowa
  • cukier kokosowy
  • kilka kruchych ciastek (ja dałam ryżowe)
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C. Tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Każdą kolejną część upiekłam w ten sam sposób.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko ryżowe. Jeśli jednak ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki.

Krem do przełożenia:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam wiśnie i ponownie zmiksowałam. Gotowy krem wstawiłam do lodówki.

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao, olej kokosowy i wymieszałam.

Krem do ozdobienia:

Śmietanę kokosową z dodatkiem cukru brązowego ubiłam za pomocą miksera.

Na pierwszą część ciasta, bez kakaa wyłożyłam krem wiśniowy. Na drugą część, kakaową wyłożyłam dżem, a na trzecią część ciasta wyłożyłam krem. Na kremie ułożyłam ciastka ryżowe, jedno obok drugiego. Na ciastka wyłożyłam czekoladę. Na sam koniec tort ozdobiłam kremem ze śmietany ryżowej.












2 komentarze:

  1. czy biszkopt zrobic kilka dni przed?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robie wszystko w tym samym czasie. Ten "biszkopt" jest i wiele ciezszy i twardszy od "normalnego"

      Usuń