Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi

Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi

Składniki:
  • mieszanka sałat/rukola
  • dynia
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • miód
  • suszone jeżyny (opcjonalnie rodzynki)
  • orzechy włoskie
  • sól
Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min,  temp. 180°C.
Jeżyny zalałam wrzątkiem, po czym odlałam wodę.

Sos:
Oliwę wymieszałam z octem i miodem. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu i jedna łyżeczka miodu.

Do umytej i wysuszonej mieszanki sałat z rukolą, dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, jeżyny i orzechy. Całość polałam sosem i wymieszałam.





1 komentarz: