Zdrowie i szczęście

wtorek, 4 listopada 2014

Pasta z czerwonej i zielonej soczewicy

Pasta z czerwonej i zielonej soczewicy

Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • majeranek
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml sosu pomidorowego
Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a marchewkę i pietruszkę starłam na dużych oczkach. 
Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam pestki dyni i słonecznika.
Do miski przełożyłam soczewicę, dodałam podsmażone warzywa z pestkami dyni i słonecznika. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera.



2 komentarze:

  1. taka pasta na pewno by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):)zachęcam do zrobienia, pasta jest szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa:) pozdrawiam

      Usuń