Zdrowie i szczęście

czwartek, 27 listopada 2014

Holenderskie kruidnoten. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek

W Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym.

Kruidnoten

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
  • 4 łyżki mleka ryżowego
  • miód/agawa
Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, kakao. Następnie dodałam masło kokosowe, olej, miód i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam. Na sam koniec dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Piekarnik rozgrzałam do temp. 160°C. Z ciasta uformowałam małe kuleczki i ułożyłam na papierze do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 20 min. 
Upieczone kruidnoten studzimy i wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika lub....od razu zjadamy:):):)
Moja wersja jest bardzo klasyczna, dostosowana do upodobań mojego synka. Do kruidnoten można dodać różne przyprawy, np: cynamon, kardamon, imbir czy goździki.





4 komentarze:

  1. na początku myślałam, że to kotleciki :) muszę je koniecznie zrobić bo przy mojej nietolerancji większość smakołyków odpada :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, zdjęcie nie jest najlepsze:):) zapraszam do skorzystania z przepisów:)

      Usuń
  2. Pani Moniko, gdzie kupuje Pani masło kokosowe? Można je czymś zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło kokosowe kupuję w sklepach ekologicznych. Często można je zastąpić olejem, np. słonecznikowym. Niestety nie mam pewności jak to wyjdzie w przypadku kruidnoten. Pozdrawiam

      Usuń