Zdrowie i szczęście

wtorek, 7 października 2014

Zupa krem z dyni bez glutenu i bez laktozy

Zupa krem z dyni

Składniki:
  • 1 dynia
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • kawałek selera
  • kawałek świeżego imbiru
  • natka pietruszki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
Wszystkie warzywa obrałam. Dynię, ziemniaki i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 3 litry wody. Dodałam oliwę, ocet jabłkowy, ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, imbir, pietruszkę w korzeniu, seler i na końcu dynię.
Kiedy warzywa były już miękkie, dodałam natkę pietruszki, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam pestki dyni i gotowe:)
To jest wersja bardzo łagodna i delikatna, specjalnie przygotowana dla mojego synka, który troszkę się rozchorował. Zapewne smak byłby bardziej intensywny po podsmażeniu cebulki, czosnku a nawet pestek dyni ale to już następnym razem:):):)


2 komentarze: