Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki sosu pomidorowego
Soczewicę ugotowałam do miękkości. Powinna wchłonąć wodę, jeśli tak się nie stanie, należy ją przecedzić przez sitko. Cebulę, czosnek i seler obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a seler starłam na dużych oczkach.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek i seler.
Do miski przełożyłam soczewicę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i selerem. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera.
0 komentarze:
Prześlij komentarz