Składniki:
- 1 kurczak
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 por
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- agawa
- sól
- pieprz
- majeranek
- estragon
Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką oliwy, ziół i przypraw.
Marchewkę i cukinię obrałam ze skórki i starłam na dużych oczkach. Cebulę i por pokroiłam w drobną kostkę.
Warzywa przełożyłam do miski, dodałam kilka kropel oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, przyprawy, zioła i wszystko dokładnie wymieszałam. Połowę odpowiednio przygotowanych warzyw włożyłam do kurczaka.
Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na 60 min do piekarnika nagrzanego do temp 180ºC. W ciągu tej godzinki kilka razy podlałam kurczaka sosem powstałym w trakcie pieczenia. Następnie do naczynia żaroodpornego dołożyłam drugą część warzyw. Całość polałam agawą i ponownie wstawiłam do piekarnika, tym razem bez przykrycia, temp 160ºC, u mnie to była kolejna godzina.
Kurczaka należy dość często podlewać sosem i sprawdzać czy się za bardzo nie przypieka:) u nas może troszkę się przypiekł ale i tak był przepyszny:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz