Zdrowie i szczęście

niedziela, 26 października 2014

Kurczak nadziewany warzywami

Kurczak nadziewany warzywami

Składniki:
  • 1 kurczak
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 por
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • agawa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • estragon
Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką oliwy, ziół i przypraw.
Marchewkę i cukinię obrałam ze skórki i starłam na dużych oczkach. Cebulę i por pokroiłam w drobną kostkę.
Warzywa przełożyłam do miski, dodałam kilka kropel oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, przyprawy, zioła i wszystko dokładnie wymieszałam. Połowę odpowiednio przygotowanych warzyw włożyłam do kurczaka.
Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na 60 min do piekarnika nagrzanego do temp 180ºC. W ciągu tej godzinki kilka razy podlałam kurczaka sosem powstałym w trakcie pieczenia. Następnie do naczynia żaroodpornego dołożyłam drugą część warzyw. Całość polałam agawą i ponownie wstawiłam do piekarnika, tym razem bez przykrycia, temp 160ºC, u mnie to była kolejna godzina.
Kurczaka należy dość często podlewać sosem i sprawdzać czy się za bardzo nie przypieka:) u nas może troszkę się przypiekł ale i tak był przepyszny:)




0 komentarze:

Publikowanie komentarza