Zdrowie i szczęście

niedziela, 12 października 2014

Ciasto przekładane kremem. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie

Ciasto przekładane kremem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszki do pieczenia
  • pół szklanki oleju 
  • 4 łyżki agawy
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe (tylko gęsta część)
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 łyżki agawy
Składniki na czekoladę:
  • 15 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 3 łyżki kakao
  • Dżem do przełożenia
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę ryżową, kokosową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Do silikonowej tortownicy przelałam połowę ciasta, z kakaem.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Drugą połowę ciasta upiekłam w ten sam sposób, 25 minut, 180°C. 

Krem:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki.

Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 10 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.

Na pierwszą, kakaową część ciasta, wyłożyłam cienką warstwę dżemu, na dżem wyłożyłam schłodzony krem,  następnie drugą część ciasta i na końcu czekoladę.

Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu na 3-4 godziny do lodówki.













6 komentarzy:

  1. Hej,
    na jak dużą tortownicę jest to przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast syropu z agawy ile potrzeba ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam , nigdy nie robiłam tego ciasta z ksylitolem. Moim zdaniem kwestia słodzenia jest bardzo indywidualną sprawą. Proponuję spróbować ciasto, kiedy jeszcze jest surowe i proszę pamiętać, że dzem i czekolada są dość słodkie. pozdrawiam

      Usuń