Zdrowie i szczęście

niedziela, 31 sierpnia 2014

Muffinki czekoladowe, bezglutenowe, wegańskie

Muffinki czekoladowe

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
  • syrop z agawy
  • 5 łyżek kakao
  • dżem wiśniowy
Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, kakao i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka.
Ciasto przelałam do foremek silikonowych, do środka dodałam dżem wiśniowy.
Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, temp 180 °C.
Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić, warto też sprawdzić środek za pomocą patyczka.
Z podanej ilości ciasta wyszło mi 12 muffinek.






14 komentarzy:

  1. co to za foremki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje silikonowe foremki mają super kształty: biedronki, motylka i pszczółki. Dawno temu dostałam w prezencie. Można użyć normalnych foremek, z tym że jeśli nie są silikonowe to polecam użyć tzw. Papilotek do muffinek

      Usuń
  2. Ależ ma fantastyczne foremki, babeczki wyglądają niesamowicie uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast agawy mogę dać cukier, a zamiast oleju kokosowego olej słonecznikowy? Nie mam tych składników

    OdpowiedzUsuń
  4. i czy zamiast mleka ryżowego może być np. kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można dodać cukier zamiast agawy (proponuję również miód); Olej słonecznikowy spokojnie zastąpi olej kokosowy, a mleko kokosowe zastąpi mleko ryżowe. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Nie udały mi się :( przyczepiły mi się do papierowych form na babeczki (nie miałam silikonowych) i były twarde jak kamienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, u mnie z muffinkami nigdy nie ma problemu. Ale zdecydowanie lepsze są silikonowe foremki. Proszę spróbować pominąć mąkę ziemniaczaną, zamienić ją na ryżową, kokosową lub gryczaną

      Usuń
  6. Moje babeczki wyszły obrzydliwe! nie róbcie ich!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za szczery komentarz:) moje wyszły wspaniałe:) jak widać na zdjęciu, były tak pyszne, że zniknęły w kilka minut:) powodzenia w dalszych poczynaniach kulinarnych

      Usuń
  7. Ile ma być dżemu wiśniowego i kiedy go dodać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Już doczytałam:)
    Jak upiekę skomentuję:)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. super :) czekam na dobre wieści :):) ps. w Silikonowych foremkach zawsze wychodza, nie mam doswiadczenia w pieczeniu w innych ale jesli to nie są silikonowe to polecam wysmarowac foremki np. olejem kokosowym Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń