Składniki:
- 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków+liście buraczka)
- 5 małych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- świeży koperek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- lubczyk
Buraki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka z wodą. Por pokroiłam w plasterki i dodałam do gotujących się warzyw. Następnie dodałam przyprawy i zioła, oliwę i ocet jabłkowy. Liście buraczka dokładnie umyłam i poszatkowałam na drobno. Gdy warzywa były już miękkie, dodałam liście buraczka, koperek i przecier pomidorowy. Zupkę gotowałam jeszcze ok 10 min i gotowe:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz