Składniki na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki agawy
Składniki na czekoladę:
- 200 g daktyli bez pestek
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- 4 łyżki kakao
Składniki na masę jabłkową:
- 4 duże jabłka
Kruchy spód:
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut.
Masa jabłkowa:
Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.
W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut.
Masa jabłkowa:
W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie na grube plasterki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody i dusiłam pod przykryciem przez 10 min.
Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka.
Ciasto wstawiłam ponownie do piekarnika na 25 min, temp 180°C.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Gotową czekoladę wyłożyłam na jabłka.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki.
Tortownica o średnicy 26 cm.
Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka.
Ciasto wstawiłam ponownie do piekarnika na 25 min, temp 180°C.
Czekolada:
Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam.
Gotową czekoladę wyłożyłam na jabłka.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki.
Tortownica o średnicy 26 cm.
Tu też prosiłabym o podanie wymiaru formy. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń:) 26 cm
Usuń