Zdrowie i szczęście

piątek, 24 stycznia 2014

Pierogi bez glutenu i bez jajek

Pierogi bez glutenu i bez jajek

Składniki na pierogi:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki ryżowej + ok 0,5 szklanki do podsypania
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam, tak by utworzył się glut. Mąki przesypałam do miski, dodałam sól, siemie lniane i wymieszałam. W mąkach zrobiłam wgłębienie i stopniowo dodawałam wodę, zgarniając mąkę do środka. Dodałam olej i zaczęłam wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy dodać mąki. Jeśli z kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody.
Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku.
W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam ok. 3 minut od wypłynięcia do góry.
Ugotowane pierogi smakują bardzo dobrze. Można też urozmaicić smak i delikatnie je podsmażyć na oliwie z dodatkiem cebulki.

Składniki na farsz:
  • 3 duże ziemniaki
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, by szybciej się ugotowały. Do garnka z lekko posoloną wodą wrzuciłam ziemniaki i soczewicę. Po ugotowaniu do miękkości odlałam wodę. Ziemniaki i soczewicę przełożyłam do miski, dodałam obraną cebulkę i zmiksowałam za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodałam sól i pieprz do smaku.





2 komentarze:

  1. ten przepis bardzo mi sie przyda, ponieważ mam w rodzinie bezglutenowca, który z chęcia zjadłby takie pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że pierożki wszystkim posmakują... Mój synek niestety stwierdził że "pierogi są niedobre"...no cóż i tak warto było:) reszta rodziny zachwycona;):):):)

      Usuń