Zdrowie i szczęście

sobota, 25 stycznia 2014

Kruche ciasteczka bez glutenu, bez jajek, bez cukru

Kruche ciasteczka

Składniki:
  • 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki agawy
  • 6 łyżek oleju
  • 100 g masła kokosowego
Siemie lniane zalałam wrzątkiem i wymieszałam, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, sodę, agawę, olej i siemie lniane. Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam ciasto, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka w różnych kształtach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180°C. Papier do pieczenia wysmarowałam masłem kokosowym. Ciasteczka przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika.


Ciasteczka wypiekałam ok 10 minut, do momentu, aż się zarumienią.



2 komentarze:

  1. coś zdecydowanie dla mnie :) ostatnio również staram się kombinować z przepisami bez mąki pszennej i bez cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) my jeszcze unikamy jajek i mleka. Zapraszam do skorzystania z reszty przepisów, nie zawierają ani mąki, ani cukru:)

      Usuń