Zdrowie i szczęście

niedziela, 17 listopada 2013

Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy

Chlebek z ziaren, bez mąki zrobiłam na podstawie przepisu My New Roots. Przepis tej wspaniałej blogerki Sarah Britton jest jak objawienie:) Widziałam już wiele delikatnie zmodyfikowanych wersji i każda kolejna jest zaskakująca. Ja również przepis zmodyfikowałam, adekwatnie do naszych potrzeb. Sposób przyrządzania tego cuda jest bardzo prosty, dodatkowo można wykorzystać swoje preferencje smakowe:) Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy. Nie zawiera mąki, ani drożdży.

Składniki:
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • pół szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • pół szklanki płatków quinoa
  • 1 szklanka rodzynek
  • 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka agawy
  • 4 łyżki roztopionego masła kokosowego
  • 400 ml wody
Do miski wsypałam suche składniki: ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego, płatki gryczane, płatki jaglane, płatki quinoa, zmielone siemie lniane, sól i rodzynki. W drugiej misce wymieszałam mokre składniki: wodę, agawę i masło kokosowe. Następnie połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami. Masę przełożyłam do keksówki (ja używam silikonowej, która nie wymaga dodatkowego smarowania) i odstawiłam na 2 h. 
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180°C i wstawiłam keksówkę. Chlebek piekłam 50 min. 
Po ok. 2 h wyjęłam chlebek z keksówki i pozostawiłam do ostygnięcia (najlepiej odczekać całą noc).





7 komentarzy:

  1. Ten chlebek jest świetny! Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):) nam też baaaardzo posmakował:)

      Usuń
    2. Beata F świetny blog:) widze ze "łączą"nas podobne alergeny, których unikamy w diecie:)

      Usuń
  2. a co to są płatki jaglane? po prostu kasza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki jaglane to inny produkt niż kasza. Ja kupuję gotowe płatki. Są również ryżowe, gryczane, tak samo jak kukurydziane czy orkiszowe. Płatki są ogólnie łatwo dostępne w sklepach BIO, EKO.

      Usuń
  3. a są osoby, które nie mogą żadnych zbóż :((((
    odpadają zboża, siemię lniane, jaglanka, wszystko
    zostały tylko pestki slonecznika :( i rodzynki :///
    masakra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anonimowy, czy to problem celiakii czy nietolerancji pokarmowych?

      Usuń