Zdrowie i szczęście

poniedziałek, 30 września 2013

Kruche ciasto z jabłkami, jagodami goji i migdałami bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Kruche ciasto z jabłkami, jagodami goji i migdałami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 100 g masła kokosowego BIO
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 7 jabłek
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki jagód goji
  • miód, agawa
Mąki wymieszałam, dodałam masło kokosowe, mleko ryżowe, olej i miód. Ze składników wyrobiłam jednolitą masę. Niewielką część na kruszonkę odłożyłam do woreczka i wstawiłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam na blachę, nakłułam widelcem w kilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C. Ciasto piekłam ok. 25 min.
W międzyczasie obrane jabłka, pokroiłam na kawałki. Jabłka dusiłam z dodatkiem niewielkiej ilości syropu z agawy i miodu, tak długo by owoce zmiękły. Do uduszonych jabłek dodałam sparzone rodzynki i jagody goji.
Następnie uduszone jabłka wyłożyłam na kruchy spód. Na jabłka położyłam rodzynki oraz jagody goji. Następnie posypałam migdałami. Całość pokruszyłam pozostałą częścią ciasta, zrobiłam tzw. kruszonkę.
Całość włożyłam ponownie po piekarnika na 25 min.

Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaję mąkę. Jeśli jest zbyt gęste, dodaję olej lub mleko.



2 komentarze: