Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka ryżowego
- pół szklanki oleju
- 100 g masła kokosowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki kakao
- miód/agawa
- suszone śliwki
Siemię lniane zalałam niewielką ilością wrzątku i odstawiłam. Do miski wsypałam mąki, dodałam proszek do pieczenia, olej, masło kokosowe, miód, agawę oraz siemię lniane. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Suszone śliwki pokroiłam na małe kawałki i wymieszałam z masą. Następnie przelałam ciasto do tortownicy zostawiając niewielką ilość na dnie. Do reszty ciasta dodałam kakao, wymieszałam i wylałam do tortownicy. Ciasto piekłam ok 1 godziny w temp 180°C.
Bedzie smaczne bez kakao?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie smaczne bez kakao. To ciasto robiłam dawno temu:) z tego co pamiętam wyszło dość twarde, a już na pewno nie puszyste...Proponuję zamienić mąkę ziemniaczaną na mąkę ryżową lub pomieszać ziemniaczaną z ryżową lub kokosową
Usuń