Zdrowie i szczęście

piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto z suszonymi śliwkami

Ciasto z suszonymi śliwkami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • pół szklanki oleju 
  • 100 g masła kokosowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki kakao
  • miód/agawa
  • suszone śliwki

Siemię lniane zalałam niewielką ilością wrzątku i odstawiłam. Do miski wsypałam mąki, dodałam proszek do pieczenia, olej, masło kokosowe, miód, agawę oraz siemię lniane. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Suszone śliwki pokroiłam na małe kawałki i wymieszałam z masą. Następnie przelałam ciasto do tortownicy zostawiając niewielką ilość na dnie. Do reszty ciasta dodałam kakao, wymieszałam i wylałam do tortownicy. Ciasto piekłam ok 1 godziny w temp 180°C.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie smaczne bez kakao. To ciasto robiłam dawno temu:) z tego co pamiętam wyszło dość twarde, a już na pewno nie puszyste...Proponuję zamienić mąkę ziemniaczaną na mąkę ryżową lub pomieszać ziemniaczaną z ryżową lub kokosową

      Usuń